Tuesday, 6 November 2012

Tutorial Music : Letak Lagu Dalam Blog


assalamualaikum
 haihai

ok.. now nak buat tuto about music..
ramai suka music.. kalau korang pergi mana2 blog mesti ada backgraound music kan
blog isha takde.. sebab takut blog berat jika tambah music :)

ok.. lets do the tutorial...

1- dashboard -> layout -> add gadget -> html/javascript
2-copy cod ni then paste kan ke ruang html tuh 


<object width="160" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/rtOvBOTyX00?fs=1&amp;autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/rtOvBOTyX00?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="160" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


3- save and preview k blog korang :)


NOTA KEPALA LUTUT

warna merah tuh , korang boleh ubah saiz player nya.. nak tahu size ? 
KLIK SINI

yang warna pink tuh , korang boleh ambil url lagu yg korang nak dekat YOUTUBE k :) 
buat macam ni 

tekan share -> embed -> tick old embed code -> copy url 



hope korang faham...
byeee

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

6 305 org comel komen ^_^:

  1. tak tahu lah buat lagu di blog ... pastu awak letak gambar kpop mcam top ngan beast cam ne pulak tu.

    ReplyDelete
  2. tengs 4 ur tuto :) do visit mine at http://thekintan.blogspot.com/

    ReplyDelete